Sök i samlingarna > Sök konstnär
english pages
 • NamnHerman Saftleven d.y.
 • Verksamhet/Titelmålare, tecknare, gravör
 • Könman
 • Namnvarianternamnvariant: Herman Saftleven III
  namnvariant: Herman Sachtleven
 • Nationalitet/ Levnadsårholländsk, Född 1609, Död 1685
 • PlatserFödelseort: Rotterdam, Nederländerna
  Dödsort: Utrecht, Nederländerna
  Verksamhetsort: Basel, Schweiz
  Verksamhetsort: Utrecht, Nederländerna
  Verksamhetsort: Rotterdam, Nederländerna
  Verksamhetsort: Holland [historisk region], _Region
  Verksamhetsort: Holland [historisk region], _Region
BiografiVerksam i Rotterdam (1626 - 1632), Utrecht (1632 - 1685), Basel (1667). Medlem i Sankt Lukasgillet 1654. Begravd den 5 januari 1685.

Saftleven var verksam i Utrecht, framförallt som landskapsmålare och tecknare. Han var mycket produktiv, cirka 300 målningar samt 1 200 topografiska och fantasilandskapsteckningar finns bevarade. Hans botaniska studier i stort format, en genre han kom att ägna sig åt sent i livet, utfördes samtliga på uppdrag av en enskild beställare, amatörodlaren och botanikern Agnes Block (1629-1704). De har beskrivits som några av de mest imponerande botaniska studierna från 1600-talets Holland, och utgör en värdefull historisk dokumentation över korsbefruktningen mellan konst och vetenskap.

Botaniska studier har sitt ursprung i den framväxande botaniken och den nya vurmen för trädgårdsodling i humanistiska och aristokratiska kretsar i Europa vid 1500-talets mitt. På Saftlevens tid var det en etablerad genre i Holland. Agnes Block var en passionerad samlare av exotiska växter som hon odlade i sin berömda trädgård vid lantgodset Vijverhof i närheten av Amsterdam. Här fanns cirka 500 olika växter, däribland många sällsynta arter som var importerade från främmande länder. Hon beställde också avbildningar av sina växter från några av tidens mest framträdande konstnärer. Saftleven utförde cirka 100 botaniska studier, varav endast 27 finns bevarade idag. Daterade teckningar visar att han var verksam vid Vijverhof från 1680 och periodvis fram till sin död.
Föremål
Kvinna som skurar kökskärl
Lantlig interiör med två kvinnor
Rhenlandskap med handelsplats
Interiör av en lada
Alplandskap
Flodstrand med ruiner
Landskap med träd och figurer
Studie av Blek taggborre eller Litchi tomat (Solanum sisymbriifolium)