Search the Collections > Search Artist
Swedish version of this page
 • NameHerman Saftleven d.y.
 • Activity/Titlepainter, draughtsman, engraver
 • Sexmale
 • Variant namesnamnvariant: Herman Saftleven III
  namnvariant: Herman Sachtleven
 • Nationality/DatesDutch, born 1609, dead 1685
 • PlacesPlace of birth: Rotterdam, Nederländerna
  Place of death: Utrecht, Nederländerna
  Place of activity: Basel, Schweiz
  Place of activity: Utrecht, Nederländerna
  Place of activity: Rotterdam, Nederländerna
  Place of activity: Holland [historisk region], _Region
  Place of activity: Holland [historisk region], _Region
BiographyVerksam i Rotterdam (1626 - 1632), Utrecht (1632 - 1685), Basel (1667). Medlem i Sankt Lukasgillet 1654. Begravd den 5 januari 1685.

Saftleven var verksam i Utrecht, framförallt som landskapsmålare och tecknare. Han var mycket produktiv, cirka 300 målningar samt 1 200 topografiska och fantasilandskapsteckningar finns bevarade. Hans botaniska studier i stort format, en genre han kom att ägna sig åt sent i livet, utfördes samtliga på uppdrag av en enskild beställare, amatörodlaren och botanikern Agnes Block (1629-1704). De har beskrivits som några av de mest imponerande botaniska studierna från 1600-talets Holland, och utgör en värdefull historisk dokumentation över korsbefruktningen mellan konst och vetenskap.

Botaniska studier har sitt ursprung i den framväxande botaniken och den nya vurmen för trädgårdsodling i humanistiska och aristokratiska kretsar i Europa vid 1500-talets mitt. På Saftlevens tid var det en etablerad genre i Holland. Agnes Block var en passionerad samlare av exotiska växter som hon odlade i sin berömda trädgård vid lantgodset Vijverhof i närheten av Amsterdam. Här fanns cirka 500 olika växter, däribland många sällsynta arter som var importerade från främmande länder. Hon beställde också avbildningar av sina växter från några av tidens mest framträdande konstnärer. Saftleven utförde cirka 100 botaniska studier, varav endast 27 finns bevarade idag. Daterade teckningar visar att han var verksam vid Vijverhof från 1680 och periodvis fram till sin död.
Work
A Woman Scouring a Kitchen Pot
Peasant Interior with Two Women
View of the Rhine with a Trading Place
Interior of a Barn
Alplandskap
Flodstrand med ruiner
Landskap med träd och figurer
A Sticky Nightshade or Litchi Tomato (Solanum sisymbriifolium)