Sök i samlingarna > Sök konstnär
english pages
  • NamnPontus Fritiof
  • Verksamhet/Titelförfattare
  • Könman
  • Namnvarianterfullständigt namn: Pontus Johan Fredrik Fritiof
  • Nationalitet/ Levnadsårsvensk, född 1972-12-02
  • PlatserFödelseort: Stockholm, Sverige
BiografiPontus Johan Fredrik Fritiof, född 2 december 1972 i Hammarby församling,[1] är en svensk kock, krögare och entreprenör.[2] Han driver idag ett par restaurangverksamheter i Stockholm. Pontus Frithiof äger 66 procent av aktierna i sitt bolag, resterande ägs av finansentreprenören Sven Hagströmer.[3] Frithiof började sin bana redan som 15-åring med att arbeta i köket hos kocken Erik Lallerstedt på Eriks i Gamla stan, Stockholm. [4] Efter några år åkte Pontus Frithiof till Paris och Bryssel för att arbeta på några ansedda restauranger som exempelvis Michel Rostang. Tillsammans med en vän startade även en egen cateringfirma för svenskar i Paris vid namn Gästkockarna.

Väl hemkommen till Sverige igen började han som souschef under kocken Leif Mannerström. 1996 blev Pontus Frithiof kökschef på Eriks i Gamla stan. Det blev ett avgörande steg mot vad som sedan skulle bli Pontus in the Green House som öppnades 1999. Det gröna huset i Gamla stan ägdes av näringslivsmogulen Jan Hugo Stenbeck[5]. Pontus Frithiof fick mersmak och startade 2001 Pontus Catering AB, numer Från Pontus, en cateringleverantör.

2002 öppnade Pontus by the Sea, den tredje verksamheten under hans flagg.

I april 2007 stängde epoken Pontus in the Green House och strax därpå öppnade restaurang Pontus! på Brunnsgatan 1 i Stockholm. I juni 2011 var det nypremiär för matpalatset som utökats med 300 kvadratmeter och nya avdelningar, bland annat en deli, ostron- och skaldjursbar samt festvåning.[6][7]
Föremål
Bok. Pontus by the book, smaker, dofter och recept från det gröna huset