Sök i samlingarna > Sök konstnär
english pages
  • NamnWilhelmina Wendt
  • Verksamhet/Titelformgivare
  • Könkvinna
  • Namnvarianteralternativt namn: Wilhelmina Tiddit Wendt
  • Nationalitet/ Levnadsårfödd 1896-08-08, död 1988-06-26
BiografiWilhelmina Wendt var dotter till Wilhelm Wendt (1854-1924) grundare av Stensmölla Kemiska Tekniska Industri, senare ändrades namnet till Skånska Ättiksfabriken AB. Idag är företaget känt som Perstorp AB.

1917 anställdes den indiske kemisten, Innanendra Das Gupta, som doktorerat i kemi vid Technisches Institut der Universität i Berlin. Denne provar olika blandningar av formalin och kresol, som tillhör ämnesklassen fenoler. 1918 resulterar hans experiment i det första plastmaterialet (polymeren) i Skandinavien. Det ersätter schellack och får namnet Indolack efter sin upphovsman. Något år senare blandar man Indolack, beck och tjära, med trämjöl som fyllmedel, och får fram härdplasten Isolit.

Vid 1930-talets mitt börjar Wilhelmina Wendt att producera prydnadsföremål av Isolit i kombination med silver. Med tiden kom hon att framförallt göra brickor och coasters i svart isolit med inläggningar av figurer i silver. I silverlitteraturen står vid stämpeln ”TW” i kombination med Malmö endast T. Wendt. ”T” står
för ”Tidit” som tycks ha varit Wilhelmina Wendts smeknamn.
Föremål
Borste
Skrivställ med bläckhorn
Dosa med lock för manschettknappar
Bricka
Coaster med dekor av munk
Coaster med dekor av flöjtspelande flicka
Coaster med dekor av flöjtspelande flicka
Coaster med dekor av älg
Coaster med dekor av giraff
Coaster med dekor av älg
Coaster med dekor av Stockholms slott
Coaster med dekor av hjort
Coaster med dekor av munk